Noticies X Equips
NBALZIRA A TWITTER
Compartir
Avidesa Club de Bàsquet

1969. Primer equip de l'Avidesa C.B. En peu: Arlandis, Moll, Sanjuan, España, R. Moscardó i Paco Penadés. Asseguts: Colom, Miguel Penadés, Ferri, Atienza, Ignacio Moscardó i Soler.

Els amants del bàsquet estem de celebració, ja que enguany es commemora el cinquanta aniversari de la creació pel juliol de 1960 del primer club de bàsquet de la nostra ciutat, l’Alcira OJE, encara que des de temps enrere els joves de la nostra ciutat ja donaven els seus primers passos en l’esport de la cistella.

De fet, en la dècada dels cinquanta es té notícia dels primers moviments del bàsquet a Alzira, en el sí de la Delegación Local del Frente de Juventudes, que promou diverses seccions esportives, com el futbol, l’handbol i el basquetbol. L’equip s’anomenava FJ Alcira i jugava partits amistosos i tornejos contra equips de les poblacions veïnes.

Durant la dècada dels seixanta, els successius equips de l’Alcira OJE prengueren part en els Campionats Provincials de basquetbol que organitzava l’OJE, enfrontant-se a equips com el Llíria OJE, Gandia OJE, Catarroja OJE, Hogar Tudela de València o Sueca OJE, i proclamant-se en vàries ocasions campions provincials.

El relleu el prendria la secció de bàsquet d’Avidesa, que va nàixer a l’estiu de 1969 quan un grup de joves alzirenys, encapçalats per Rafael Moscardó, va plantejar a l’empresa la idea de crear un equip de bàsquet per a participar en les competicions federades. La iniciativa va comptar amb el suport incondicional del mecenes alzireny Luis Suñer, qui va delegar en el cap de vendes de l’empresa, Rafael Sanfrancisco. En la primera temporada, la 1969-70, es va aconseguir l’ascens a Primera Regional, i a la següent, la 1970-71, l’Avidesa va obtindre el subcampionat i l’ascens a la Tercera Divisió nacional, la categoria de bronze del bàsquet espanyol.

En l’estiu de 1976, Avidesa decidia desvincular-se de la secció de bàsquet i el club canviava la seua denominació per la de Club Baloncesto Alcira. Precisament, aquella temporada 1976-77 el conjunt alzireny es va proclamar campió del Grup VI de la Tercera Divisió i es va quedar a les portes de l’ascens a Segona Divisió en finalitzar tercer a la fase final celebrada a Logronyo.

Acuciat pels problemes econòmics, el C.B. Alcira va desaparèixer al començament de la temporada 1978-79. Després d’una temporada sense bàsquet federat, a l’estiu de 1979 es funda el Bàsquet Alzira, fruit de la iniciativa d’un grup de jugadors alzirenys, la majoria dels quals venien jugant en equips de localitats veïnes.

La nova entitat comença a consolidar-se i la temporada 1981-82 s’aconseguix el títol de campió de lliga en Preferent i l’ascens de nou a la Tercera Divisió. Però, com a conseqüència de la pantanada d’octubre de 1982, el club es va quedar sense pavelló on poder jugar i es va vore obligat a retirar-se de la competició.

El Bàsquet Alzira va haver de començar de nou, pràcticament des de zero, a la categoria de provincial preferent. Al 1983 es produeix la fussió entre el Bàsquet Alzira i l’A.D. Murta, competint com a Bàsquet A.D. Murta, unió que va durar fins a l’any 1984.

A partir d’aquí, a finals dels vuitanta i principis dels noranta el Bàsquet Alzira va viure situacions de tot tipus, amb ascensos i descensos, canvis en la junta directiva i d’entrenadors, fins que, als inicis de la dècada dels noranta es produeix l’escissió dels veterans. Un grup de jugadors que havien pertangut al Bàsquet Alzira van formar el 1991 un nou club que s’inscriu en competició federada com a Club Bàsquet Veterans Alzira i que passaria a anomenar-se poc després Fundació Esportiva d’Alzira (FEDA).

Començava aleshores una època de rivalitat entre els dos clubs en les categories més baixes del bàsquet provincial, que acabaria el juliol de 1998 amb la creació d’una nova entitat: el Nou Bàsquet Alzira. La fusió es va portar a terme per tal d’aglutinar esforços i poder tenir objectius més importants a nivell esportiu i formatiu. Amb la constitució del Nou Bàsquet Alzira arrancava una trajectòria en comú amb l’objectiu de treballar en la promoció del bàsquet a la nostra ciutat, tant en les categories de base com en les federades.

Coincidint amb esta commemoració, el Nou Bàsquet Alzira està inmers en la tasca de recuperar la història del bàsquet a Alzira. Si has sigut directiu, jugador o entrenador, i disposes de material, fotos, vídeos o documentació que cregues que poden ser d’utilitat, o coneixes a alguna persona que ens puga ajudar, posa’t en contacte amb nosaltres i ajuda’ns a escriure entre tots la història del bàsquet a la nostra ciutat. Podeu posar-vos en contacte amb nosaltres en la següent adreça de correu electrònic: prensa@noubasquetalzira.reanimandowebs.com
.

Deja un comentario

Noticies X Data
Xarxes Socials