Compartir

Els inicis del bàsquet a Alzira

El Nou Bàsquet Alzira és hereu d’una llarga tradició que es remunta a finals de la década dels seixanta de la mà del Club Bàsquet Avidesa, que uns anys més tard va passar a anomenar-se Club Básquet Alcira.

Avidesa CB

No obstant això, des de les dècades dels quaranta i cinquanta, els joves de la nostra ciutat ja donaven els primers passos en l’esport de la cistella, de la mà de la Delegación Local del Frente de Juventudes, que promovia diverses seccions esportives. L’equip s’anomenava FJ Alcira i jugava partits amistosos i tornejos provincials contra equips de les poblacions veïnes.

Durant la dècada dels seixanta, va prende el relleu l’Alcira OJE. Els successius equips de l’Alcira OJE prengueren part en els Campionats Provincials de basquetbol que organitzava l’OJE, enfrontant-se a equips com el Llíria, Gandia, Catarroja, Hogar Tudela de València o Sueca, i proclamant-se en vàries ocasions campions provincials.

La secció de bàsquet d’Avidesa va nàixer a l’estiu de 1969 quan un grup de joves esportistes  alzirenys, amants del bàsquet, va plantejar a l’empresa la idea de crear un equip per a participar en les competicions federades. La iniciativa va comptar amb el suport incondicional del mecenes alzireny Luis Suñer. En la primera temporada, la 1969-70, es va aconseguir l’ascens a Primera Regional, i a la següent, la 1970-71, l’Avidesa va obtindre el subcampionat i l’ascens a la Tercera Divisió nacional, la categoria de bronze del bàsquet espanyol.

Club Baloncesto Alcira 76/77

En l’estiu de 1976, Avidesa decidia desvincular-se de la secció de bàsquet i el club canviava la seua denominació per la de Club Baloncesto Alcira. Precisament, aquella temporada 1976-77 el conjunt alzireny es va proclamar campió del Grup VI de la Tercera Divisió i es va quedar a les portes de l’ascens a Segona Divisió en finalitzar tercer a la fase final celebrada a Logronyo.

Acuciat pels problemes econòmics, el CB Alcira va desaparèixer al començament de la temporada 1978-79. Després d’una temporada sense bàsquet federat, a l’estiu de 1979 es fundà el Bàsquet Alzira, fruit de la iniciativa d’un grup de jugadors alzirenys, la majoria dels quals venien jugant en equips de localitats veïnes.

 

Una nova andadura (1979-1990)

Bàsquet Alzira, campió de lliga de provincial preferent (temporada 1981-1982)

El nou club començà a consolidar-se i la temporada 1981-82 s’aconseguix el títol de campió de lliga en Preferent i l’ascens de nou a la Tercera Divisió nacional. Però, com a conseqüència de la pantanada d’octubre de 1982, el club es va quedar sense pavelló on poder jugar i es va vore obligat a retirar-se de la competició.

Després de la pantanada, el Bàsquet Alzira va haver de començar de nou, pràcticament des de zero, a la categoria de provincial preferent. Al 1983 es produeix la fussió entre el Bàsquet Alzira i l’AD Murta, i l’equip competirà com a Bàsquet AD Murta, unió que va durar fins a l’any 1984.

A partir d’aquí, a finals dels vuitanta i principis dels noranta el Bàsquet Alzira va viure situacions de tot tipus, amb ascensos i descensos, canvis en la junta directiva i d’entrenadors, fins que, als inicis de la dècada dels noranta es produeix l’escissió dels veterans. Un grup de jugadors que havien pertangut al Bàsquet Alzira van formar el 1991 un nou club que s’inscriu en competició federada com a Club Bàsquet Veterans Alzira i que passaria a anomenar-se poc després Fundació Esportiva d’Alzira (FEDA).

 

Naix el Nou Bàsquet Alzira

Sènior Femení 19/20

Començava aleshores una època de rivalitat entre els dos clubs en les categories més baixes del bàsquet provincial, que acabaria el juliol de 1998 amb la creació d’una nova entitat: el Nou Bàsquet Alzira. La fusió es va portar a terme per tal d’aglutinar esforços i poder tenir objectius més importants a nivell esportiu i formatiu. També es van crear els primers equips femenins.

Amb la constitució del Nou Bàsquet Alzira arrancava una trajectòria en comú amb l’objectiu de treballar en la promoció del bàsquet a la nostra ciutat, tant en les categories de base com en les federades, aconseguit importants èxits esportius, sobre tot en la categoria Sub-21 a nivell autonòmic.

Entre els èxits esportius destaquen l’ascens, en dos ocasions, de l’equip sènior masculí  a categoria autonòmica, la categoria de plata del bàsquet valencià, en les temporades 2001-2002 i 2004-2005.